
Hai să presupunem că nu eşti chef. Şi că n-ai nici
o densitate excepţională de papile gustative. Dar ai curiozitatea de a încerca
să te împrieteneşti cu mai multe tipuri de uleiuri presate la rece.
Cum organizezi o degustare reuşită de uleiuri presate la rece?
O iei treptat, de la relanti la turaţie maximă. Şi ajungi la viteza de croazieră fix în ritmul tău. Mai exact:
- Selectezi uleiurile pe care vrei să le încerci şi le ordonezi de la cele pe care le cunoşti la cele despre care habar n-ai
- Guşti uleiul direct cu linguriţa, potolind pe cât se poate vocea din mintea ta care-ţi spune că aşa ceva nu se face şi ascultând mai degrabă ce spune limba, nasul şi glasul amintirilor
- Deguşti cu pâine, preferabil una curată, fără condimente sau seminţe, ca să nu acopere gustul uleiurilor
- Când te simţi pregătit, încingi în uleiuri crutoane de pâine prăjită, cărora le adaugi treptat alte ingrediente, pe măsură ce arhiva de gusturi din memoria ta se îmbogăţeşte suficient cu mostre de gust pentru a putea distinge fiecare tip de ulei de restul îmbucăturii
Care sunt concluziile realiste ale unei degustări de uleiuri presate la rece?
Chiar de-ai fi chef sau un împătimit al uleiurilor, tot n-au să-ţi placă toate la fel. Iar la primele contacte cu ele, vei hotărî că unele nu-ţi plac deloc. Dar o degustare bine orchestrată te poate ajuta să:
- Stabileşti uleiul preferat, cel de anduranţă, prima ta opţiune pentru mesele obişnuite ale familiei tale
- Descoperi măcar un ulei pe care vrei să-l aprofundezi – indiferent dacă te-a convins cu gustul sau cu proprietăţile sale nutritive
- Decizi care sunt tipurile pe care le preferi în preparate cât mai simple, în care să le simţi pregnant gustul şi pe care le tolerezi doar bine ascunse în mâncăruri complexe
- Eviţi uleiurile cu care nu te poţi nicicum împăca.
În caz că eşti complet neştiutor, poţi face primul tău drum prin lumea uleiurilor presate la rece cu ajutorul cutiei de colecţie. De-ţi va deschide pofta, ţine doar de tine viteza cu care vei deveni un fin cunoscător!