Singurele limite ale uleiurilor presate la rece sunt date de rezistenţa fiecăruia la preparea termică. Dincolo de asta, sunt interschimbabile în majoritatea preparatelor de mai sus şi adaptabile celor pe care ţi le poţi imagina.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştii despre uleiurile presate la rece este că adaugă din gustul lor mâncării. Îmbogăţesc fiecare îmbucătură cu aroma lor şi sunt acolo, prezente, energice, vii.

Pornind de la ideea că au şi rol de condiment, îţi recomandăm să te împrieteneşti treptat cu:

Uleiul de floarea soarelui presat la rece

Îl poţi pune în maioneza simplă sau cea cu lămâie. E uleiul celor pentru care maxima extravaganţă culinară e să arunce un pumn de seminţe uşor prăjite pe salata de crudităţi. În patiserie, este alternativa implicită la uleiul rafinat în reţetele de post sau în blaturile dense, menite să rămânâ umede.

Uleiul de dovleac presat la rece

Dacă e să-l foloseşti pentru culoare, merge bine în supele-creme de broccolli, de mazăre sau orice alte legume verzi. Sau pe hummus, cu care creează un contrast spectaculos. E potrivit şi pentru salate ţărăneşti de cartofi cu crudităţi de primăvară. E mai puţin pe placul celor care vor să distingă fiecare ingredient dintr-o salată, pentru că verdele lui se impregnează în gălbenuşuri, brânzeturi şi ceapă.

Uleiul de nucă presat la rece

E deosebit de interesant în salatele de fructe, datorită aromei de nuci. Poate fi ingredientul secret căruia îşi datorează succesul cozonacii sau prăjiturile cu nucă, pentru că le amplifică gustul. Aduce o notă orientală salatelor reci cu tăieţei asiatici şi legume proaspete. De adăugat după pregătirea termică a celorlalte ingrediente sau de la început, în reţetele cu crudităţi.

Uleiul de rapiţă presat la rece

Păstrează suculenţa peştelui la grătar, mai ales a celui slab şi, implicit, sec. E perfect pentru marinadele în care se maturează cărnurile pentru grătare. Rezistă foarte bine şi orelor lungi în care se fierbe zacusca. Are darul de a potenţa aromele altor ingrediente, făcând busuiocul mai intens şi usturoiul mai prezent. E un ulei de anduranţă, care nu se teme de temperaturi înalte sau de foc.

Uleiul de in presat la rece

Adăugat în sosul sau legumele dintr-un burger vegan, aduce vestitul gust umami pe care îl are şi carnea. Picurat în smoothie-uri ori granola de casă, transferă rapid încărcătura de Omega-3 porţiei sănătoase de legume sau fructe. Unii chefi îl folosesc pentru a „da faţă” supelor.

Uleiul de cânepă presat la rece

E punctul de pornire pentru vinegrete – simple, picante ori acrişoare. Folosit în pesto-uri, este o alternativă grozavă la uleiul de măsline, mai ales în cele în care nu foloseşti seminţe de pin sau alte tipuri de nuci. Merge în smoothie-uri şi salate, dar şi pe chipsuri din orice fel de legume.